Jeugd Jongvolwassenen Volwassenen Ouderen

Jeugd

Drugs is een verzamelnaam voor middelen die de hersenen beïnvloeden. Het gebruiken van drugs verhoogt het risico op gezondheidsproblemen zoals psychoses (bij wiet/hasj) en zenuwschade (bij lachgas). Bovendien werken drugs verslavend.

De informatie op deze pagina gaat over jongeren in klas 2 en 4 (13-16 jaar) van het voortgezet onderwijs, op basis van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. Meer informatie én cijfers zijn te vinden op deze pagina. In de tekst worden de belangrijkste verschillen uitgelicht.*

 

Wiet/hasj

7% van de jongeren in Flevoland heeft ooit wiet of hasj gebruikt. Dit is lager dan het Nederlandse gemiddelde. Op Urk is het percentage lager dan in de andere Flevolandse gemeenten. Het Flevolandse percentage is vergelijkbaar tussen 2019 en 2023.

Voor gemeente Zeewolde kunnen geen (gewogen) cijfers getoond worden omdat het aantal respondenten te laag is.

 

 

*De resultaten zijn statistisch getoetst, op basis van de betrouwbaarheidsintervallen. In de tekst worden de statistisch significante verschillen uitgelicht.

Jongvolwassenen

Drugs is een verzamelnaam voor middelen die de hersenen beïnvloeden. Het gebruiken van drugs verhoogt het risico op gezondheidsproblemen zoals psychoses (bij wiet/hasj) en zenuwschade (bij lachgas). Bovendien werken drugs verslavend. In de tekst worden de belangrijkste verschillen uitgelicht.*

De informatie op deze pagina gaat over jongvolwassenen van 16 t/m 25 jaar, op basis van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. Meer informatie én cijfers zijn te vinden op deze pagina.

 

Wiet/hasj

45% van de jongvolwassenen in Flevoland heeft ooit wiet of hasj gebruikt. Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse gemiddelde. In Almere is het percentage hoger dan in de andere Flevolandse gemeenten. Op Urk is het percentage lager. Het Flevolandse percentage is gestegen tussen 2021 en 2022.

 

Lachgas

24% van de jongvolwassenen in Flevoland heeft ooit lachgas gebruikt. Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse gemiddelde. In Almere is het percentage hoger dan in de andere Flevolandse gemeenten. In Dronten en Zeewolde is het percentage lager. Het Flevolandse percentage is vergelijkbaar tussen 2021 en 2022.

 

Partydrugs

21% van de jongvolwassenen in Flevoland heeft ooit partydrugs gebruikt. Dit is lager dan het Nederlandse gemiddelde. In Almere is het percentage hoger dan in de andere Flevolandse gemeenten. Op Urk is het percentage lager. Het Flevolandse percentage is vergelijkbaar tussen 2021 en 2022.

 

*De resultaten zijn statistisch getoetst, op basis van de betrouwbaarheidsintervallen. In de tekst worden de statistisch significante verschillen uitgelicht.

Volwassenen

Drugsgebruik is niet gemeten in de Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen. Hierdoor kunnen geen cijfers worden gepresenteerd.

Ouderen

Drugsgebruik is niet gemeten in de Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen. Hierdoor kunnen geen cijfers worden gepresenteerd.

GGD Flevoland (07-06-2024). Drugs. Geraadpleegd op 23-06-2024 via https://www.eengezonderflevoland.nl/leefstijl/drugs/