Jeugd Jongvolwassenen Volwassenen Ouderen

Jeugd

Seksualiteit speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van jongeren. Bij onveilig seksueel gedrag bestaat de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), of een ongewenste zwangerschap.

De informatie op deze pagina gaat over jongeren in klas 2 en 4 (13-16 jaar) van het voortgezet onderwijs, op basis van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019/2021. Meer informatie én cijfers zijn te vinden op deze pagina.

 

Ervaring met geslachtsgemeenschap

10% van de jongeren in Flevoland had in 2019 ervaring met geslachtsgemeenschap. Dit is gelijk aan het Nederlandse gemiddelde. Op Urk is het percentage lager dan in de andere Flevolandse gemeenten.

 

Condoomgebruik

45% van de jongeren in Flevoland met ervaring met geslachtsgemeenschap gaf in 2019 aan altijd een condoom te gebruiken. Dit is gelijk aan het Nederlandse gemiddelde, en vergelijkbaar in alle Flevolandse gemeenten.

 

Naaktfoto/filmpje

4% van de jongeren in Flevoland gaf in 2021 aan dat er wel eens een naaktfoto/filmpje tegen hun zin door een ander is verspreid. Dit is vergelijkbaar in alle Flevolandse gemeenten.

Jongvolwassenen

Seksualiteit speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van jongvolwassenen. Bij onveilig seksueel gedrag bestaat de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), of een ongewenste zwangerschap.

De informatie op deze pagina gaat over jongvolwassenen van 16 t/m 25 jaar, op basis van de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2021 pilot in Flevoland. Meer informatie én cijfers zijn te vinden op deze pagina.

 

Seks 

66% van de jongvolwassenen in Flevoland heeft seks gehad (geslachtsgemeenschap, orale of anale seks). Op Urk is het percentage lager dan in de andere Flevolandse gemeenten.

 

Condoomgebruik

36% van de jongvolwassenen die seks hebben gehad, heeft een condoom gebruikt bij het laatste seksuele contact. Dit is vergelijkbaar in alle Flevolandse gemeenten.

 

Naaktfoto/filmpje

4% van de jongvolwassenen in Flevoland geeft aan dat er wel eens een naaktfoto/filmpje tegen hun zin door een ander is verspreid. Dit is vergelijkbaar in alle Flevolandse gemeenten. (Op Urk is het aantal gegeven antwoorden te laag om te presenteren.)

 

Ongewenste seksuele ervaring

22% van de jongvolwassenen in Flevoland heeft wel eens een ongewenste seksuele ervaring gehad, zoals gezoend of betast worden. Dit is vergelijkbaar in alle Flevolandse gemeenten.

Volwassenen

Seksualiteit is niet gemeten in de Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen. Hierdoor kunnen geen cijfers worden gepresenteerd.

Ouderen

Seksualiteit is niet gemeten in de Gezondheidsmonitor Volwassenen & Ouderen. Hierdoor kunnen geen cijfers worden gepresenteerd.

GGD Flevoland (20-12-2022). Seksualiteit - TESTPAGINA. Geraadpleegd op 07-02-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/leefstijl/seksualiteit-testpagina/