Je hoeft niet in quarantaine als je in de buurt was van iemand met corona. Het blijft belangrijk om besmettingen en verspreiding van het virus tegen te gaan. Het advies is dan om na contact met een positief getest persoon het volgende in de gaten te houden:

  • extra alert te zijn op klachten
  • direct te testen bij klachten
  • zoveel mogelijk contact met kwetsbaren voor 10 dagen na het contact met de positieve persoon te vermijden.

 

Isolatie

Het advies is om direct in isolatie te gaan na een positieve testuitslag van de zelftest of GGD. Dat betekent dat je thuis blijft en op een eigen kamer verblijft. Dit doe je ook als je een boosterprik of eerdere vaccinaties tegen corona hebt gehad. Zo kun je mogelijke besmetting op huisgenoten of andere personen tegengaan of de kans verkleinen.

Duur van isolatie –  bij klachten

Je gaat minimaal 5 dagen en maximaal 10 dagen in isolatie. Je telt vanaf het moment dat je klachten kreeg. Dat is dag 0.

Duur van isolatie – bij geen klachten

Je gaat 5 dagen in isolatie. Je begint met tellen vanaf de datum van de test. Dat is dag 0.

Krijg je tijdens de isolatie toch klachten die horen bij corona? Dan begin je opnieuw met tellen vanaf de dag dat je klachten krijgt. Dat wordt dan dag 0. Je blijft minimaal 5 dagen en maximaal 10 dagen in isolatie.

Isolatie verbreken? Heb je geen klachten meer?

Ben je getest met klachten? Dan kan de isolatie maximaal 10 dagen duren, geteld vanaf de datum dat de klachten zijn begonnen. Je kunt je isolatie verbreken als je minimaal 5 dagen in isolatie bent gegaan op het moment dat de klachten zijn begonnen én je 24 uur geen klachten meer hebt.

Kun je eerder dan 10 dagen uit isolatie? Hou je dan aan het advies na isolatie.

  • Vermijd zoveel mogelijk contact met personen die een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van corona. Lukt dat niet, houd dan zoveel mogelijk afstand.
  • Pas de algemene hygiënemaatregelen zorgvuldig toe.

Wilt u liever een medewerker spreken van de Covid-afdeling, neem dan contact op: 085-200 77 10.

Beveiligde mail

Ben je via de GGD getest en positief bevonden? GGD-en sturen mensen die positief zijn getest op corona een beveiligde e-mail met informatie. Zo weet je snel wat je moet doen als je corona hebt. Bijvoorbeeld thuisblijven en je contacten informeren. Kijk op de website van GGD-GHOR voor meer informatie.

 

 

 

GGD Flevoland (29-12-2022). Quarantaine/Isolatie. Geraadpleegd op 07-02-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/covid-19/quarantaine/