Je hebt bericht gekregen dat je positief getest bent op COVID-19. Dat betekent dat je vanaf nu thuis moet blijven in quarantaine. Intussen gaan wij, als GGD Flevoland starten met het bron- en contactonderzoek (BCO).
 

Procedure bij besmetting

Als iemand besmet is met het coronavirus voert GGD Flevoland binnen 24 uur bron- en contactonderzoek uit volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM.
 

Bronopsporing

Een medewerker van het team infectieziektebestrijding van GGD Flevoland onderzoekt hoe het coronavirus is opgelopen. Daarbij wordt nagegaan of andere personen mogelijk op dezelfde manier zijn besmet.
 

Contactonderzoek

Bij het contactonderzoek wordt in kaart gebracht met welke mensen de besmette persoon contact heeft gehad. Het gaat vooral om de periode vanaf twee dagen voordat de klachten ontstonden. De contacten, die iemand gehad heeft, zijn onderverdeeld in drie categorieën:

  • huisgenoten
  • nauwe contacten
  • overige contacten​

Daarnaast wordt specifiek gevraagd naar contacten die geweest zijn met bijvoorbeeld de kinderopvang en/of primair onderwijs.

Onderstaand filmpje legt nog eens goed uit het bron- en contactonderzoek verloopt.

GGD Flevoland (01-04-2021). Bron- en Contactonderzoek. Geraadpleegd op 27-11-2021 via https://www.eengezonderflevoland.nl/covid-19/bco/