Bron- en contactonderzoek wordt uitgevoerd als je een positieve testuitslag COVID-19 hebt.

Je hebt per e-mail bericht gekregen dat je positief getest bent op COVID-19. Dat betekent dat je vanaf nu dringend geadviseerd wordt om thuis in isolatie te blijven. Intussen gaan wij, als GGD Flevoland starten met het bron- en contactonderzoek (BCO). Voor het bron- en contactonderzoek nemen we telefonisch contact met je op.

Procedure bij besmetting

Als iemand besmet is met het coronavirus voert GGD Flevoland binnen 48 uur bron- en contactonderzoek uit volgens de landelijke richtlijnen van het RIVM

Bronopsporing

Een medewerker van het team Bron- en contactonderzoek van GGD Flevoland onderzoekt waar het coronavirus is opgelopen. Daarbij wordt nagegaan of andere personen mogelijk op dezelfde manier zijn besmet.

Contactonderzoek

Bij het contactonderzoek wordt in kaart gebracht met welke mensen de besmette persoon contact heeft gehad. Het gaat vooral om de periode vanaf twee dagen voordat de klachten ontstonden. De contacten, die iemand gehad heeft, zijn onderverdeeld in de categorieën:

  • huisgenoten
  • nauwe contacten

Daarnaast wordt gevraagd naar contacten die geweest zijn met bijvoorbeeld specifieke doelgroepen of risico-omgevingen .

Onderstaand filmpje legt nog eens goed uit het bron- en contactonderzoek verloopt.

GGD Flevoland (20-01-2022). Bron- en Contactonderzoek. Geraadpleegd op 29-11-2022 via https://www.eengezonderflevoland.nl/covid-19/bco/