GGD Flevoland is op 18 november 2021 gestart met de boosterprik voor volwassenen. Een boosterprik is bedoeld als oppepper om de bescherming van je afweersysteem op peil te houden. De boosterprik draagt bij aan een blijvend hoge bescherming tegen het coronavirus en is een extra prik bovenop de eerdere basisprikken tegen COVID-19.

Je kunt zonder afspraak een boostervaccinatie halen op alle vijf de vaccinatielocaties in Flevoland. Je krijgt alleen een boostervaccinatie wanneer de laatste coronavaccinatie drie maanden of langer geleden is of dat je minimaal drie maanden geleden Covid hebt doorgemaakt. Het is ook nog steeds mogelijk om voor de eerste of tweede prik vrij in te lopen.
 

Wanneer kan ik de boosterprik krijgen?

  • Je kunt de COVID-19-boosterprik krijgen vanaf minimaal 3 maanden na de laatste prik uit de COVID-19-basisserie. Het maakt niet uit met welk vaccin je bent gevaccineerd.
  • Als je na de laatste prik COVID hebt gehad, dan krijg je de boosterprik pas 3 maanden nadat je COVID hebt gehad.
  • Voor de griepprik en de pneumokokkenprik geldt dat deze twee weken voor of na de boosterprik gegeven kan worden.

 

Uitvoering boosterprik

60 jaar en ouder
Voor de boosterprik krijg je een oproep thuisgestuurd. Te beginnen met Nederlanders van 60 jaar en ouder. Als 60-plusser ben je na de basisserie van een of twee prikken iets minder hoog beschermd dan andere leeftijdsgroepen. Bovendien neemt de bescherming van de vaccins na verloop van tijd licht af. Daarom adviseert de Gezondheidsraad een boosterprik als je 60 jaar en ouder bent als extra bescherming tegen ziekenhuisopname door het coronavirus.

Van oud naar jong
De boosterprik van de thuiswonende 60-plusser gaat van oud naar jong. Je ontvangt een uitnodigingsbrief van het RIVM. Daarmee kun je een afspraak inplannen. Dat kan digitaal via coronaprik-vaccinatie.nl of telefonisch via het nummer dat vermeld staat in de uitnodigingsbrief.

Ben je mantelzorger?
Als mantelzorger kun je een afspraak maken voor degene voor wie je zorgt. Dat kan op het moment dat het leeftijdsjaar van jouw naaste aan de beurt is.

Maak de afspraak bij voorkeur online. Telefonisch kun je een afspraak maken als je naaste een uitnodigingsbrief heeft ontvangen. Hier is geen toestemming van je naaste voor nodig.
 

Boosterprik en coronabewijs

Als je een boosterprik krijgt blijft je coronabewijs geldig. Het coronabewijs blijft ook geldig als je geen boosterprik krijgt. Het geldt zowel voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland.

Met een boosterprik worden je coronabewijzen aangevuld met deze extra prik. Je hoeft dus niet opnieuw twee weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen. Een QR-code krijg je alleen als je je gegevens deelt met het RIVM.

Boosterprik gehad? Voeg je QR code toe!

De vaccinaties worden niet automatisch omgezet naar een QR-code in de coronacheck-app. Daarom moet je na elke prik je vaccinatiegegevens opnieuw ophalen in de CoronaCheck-app door in te loggen met je DigiD via het “+”teken rechtsboven in de app.

Ga voor meer uitleg hierover naar de CoronaCheck-app: hoe voeg ik mijn boosterprik toe aan mijn vaccinatiebewijs

Kijk voordat je gaat reizen wel altijd naar de reisadviezen die gelden voor het land dat je bezoekt.
 

Verschil derde prik en booster

Een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is iets anders dan een boosterprik voor de rest van de mensen. Als je patiënt bent met een ernstige afweerstoornis dan is een 3e prik onderdeel van de basisserie. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-prik/aanpak-coronaprik/derde-prik-voor-specifieke-groep-patienten-met-ernstige-afweerstoornis

Voor deze patiënten is een 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Bij sommigen geldt dat ze ook na een 3e prik nog niet goed beschermd zijn tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Voor de meeste mensen bestaat de basisprik uit 1 of 2 prikken. Je bent dan al optimaal beschermd.
 

Boosterprik met mRNA-vaccins

De boosterprik wordt gegeven met het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ongeacht het vaccin waar je eerder mee geprikt bent. Je kunt niet kiezen met welk vaccin je geprikt wordt.
 

Meer informatie

Meer informatie over de vaccins is te vinden op: https://www.rivm.nl/covid-19-prik/vragen-achtergronden/boosterprik
 

Afspraak maken voor de boosterprik

Als je leeftijdsjaar aan de beurt is, hoef je niet op de uitnodigingsbrief te wachten. Je kunt dan meteen online een afspraak inplannen. Als je de uitnodiging hebt ontvangen, dan kun je ook telefonisch een afspraak maken:

  • Online via coronaprik-afspraak.nl (met DigiD).
  • Maak je liever een telefonisch afspraak? Dat kan wanneer je de uitnodigingsbrief hebt ontvangen. Het telefoonnummer staat in de brief vermeld. Het is momenteel echter erg druk bij de afspraaklijnen. Houd rekening met een lange wachttijd.

 

Communicatiematerialen (specifieke doelgroepen) vaccineren

Een groot aantal communicatiematerialen is aangepast met informatie over de boostervaccinatie.

Hulp bij het maken van een online boosterafspraak
Het callcenter van GGD Flevoland heeft het erg druk met mensen die een afspraak willen maken voor een boosterprik. Waar mogelijk verwijzen we naar de mogelijkheid om online een afspraak te maken.

Er zijn natuurlijk mensen die niet zo makkelijk online hun weg vinden online. Daarom hebben we twee handleidingen gemaakt: een korte- (één A4) en een uitgebreide handleiding (klik hier) met schermafbeeldingen gebaseerd op www.uitlegprikafspraak.nl van Digisterker. De handleidingen zijn ook te vinden via Stappenplan en in de communicatietoolkit coronavaccinatie.
 

Meer informatie

Meer informatie over de boosterprik is te vinden op de websites van het RIVM en de Rijksoverheid. Of lees de Q&A van GGD GHOR Nederland.
 

Openingstijden en vaccinatielocaties

Klik hier voor de openingstijden en de locaties.

GGD Flevoland (21-04-2022). Boosterprik. Geraadpleegd op 30-06-2022 via https://www.eengezonderflevoland.nl/cijfers/covid-19-corona/boosterprik/