Print

Gezonde voeding vermindert kans op dementie

28 september 2021

Door gezond te eten kun je de kans op dementie verkleinen, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht. Volgens het onderzoek kan dementie al jaren van tevoren opgespoord worden op hersenscans van mensen met een ongezonde leefstijl, meldt RTL Nieuws.

Mensen met een ongezonde leefstijl zijn bijvoorbeeld zware rokers, drinkers en mensen die alleen maar vet voedsel eten.
Voor het onderzoek is gekeken naar het brein en de leefstijl van de deelnemers. Daaruit blijkt dat de eerste schade in het brein samenhangt met de leefstijl van mensen. “Dat is ook te zien aan lagere scores op testen van het denkvermogen”, vertelt onderzoeker Sebastian Köhler van de Universiteit Maastricht aan RTL Nieuws.

40 procent minder dementie
Volgens hem kan die beginnende schade waarschijnlijk afgeremd worden door de leefstijl aan te passen. “Als je op middelbare leeftijd naar de leefstijl kijkt en die waar nodig verbetert, kan je de schade nog beperken en doen inkrimpen. Als je de gezonde leefstijl op alle vlakken doorvoert, zou er veertig procent minder dementie zijn – al is dat wellicht een beetje utopisch.”
Bron: Gezondheidsnet

GGD Flevoland (28-09-2021). Gezonde voeding vermindert kans op dementie. Geraadpleegd op 30-03-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2021/09/28/gezonde-voeding-vermindert-kans-op-dementie/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail