Print

Acht op de tien Flevolanders ervaren goede gezondheid

1 juli 2021

In Flevoland heeft 8% van de volwassenen en ouderen een hoog risico op een angststoornis of een depressie. Daar staat tegenover dat 78% hun algemene gezondheid als (zeer) goed ervaart. Dit blijkt uit recente cijfers van de Gezondheidsmonitor 2020. Elke 4 jaar wordt met deze monitor onderzoek gedaan naar gezondheid, welzijn en leefstijl op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Deze keer afgenomen in bijzondere tijden, tijdens de COVID-19 pandemie, onder bijna 7.500 Flevolanders van 18 jaar en ouder.

Ervaren gezondheid

Op de vraag “Hoe is over het algemeen jouw gezondheid?” antwoordt 78% van de deelnemers in Flevoland (zeer) goed. In 2016 is dit nog 74%. Zo’n 10% van de Flevolanders geeft aan dat hun gezondheid is verslechterd door de COVID-19 pandemie, terwijl 7% aangeeft dat hun gezondheid is verbeterd. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de Nederlandse gemiddelden.

Risico op angststoornis of depressie

In het onderzoek wordt uitgebreid gevraagd hoe mensen zich de afgelopen vier weken voelden. Gevoelens als somberheid, lusteloosheid en vermoeidheid komen aan bod. Hiermee kan het risico op een angststoornis of een depressie worden vastgesteld; niet of er daadwerkelijk sprake is van zo’n angststoornis of depressie. Hieruit blijkt dat 8% van de volwassenen en ouderen in Flevoland een hoog risico heeft op een angststoornis of een depressie. Dit percentage is vergelijkbaar met 2016, maar iets hoger dan het Nederlandse gemiddelde (6%). De pandemie heeft bij 19% respectievelijk 14% van de deelnemers voor meer gevoelens van angst of depressie gezorgd, terwijl 3% aangeeft zich door de pandemie minder angstig of depressief te voelen. Dit is vergelijkbaar met de Nederlandse cijfers.

Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020

De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen is een vragenlijstonderzoek dat elke 4 jaar wordt uitgevoerd door de 25 GGD’en, GGD GHOR Nederland, RIVM en CBS. De vragenlijst is gericht op volwassenen in Nederland en is afgenomen tussen september en december 2020.

Waar vind je de cijfers uit deze monitor?

De landelijke gegevens en de gegevens per GGD-regio staan vanaf 29 juni op volksgezondheidenzorg.info met een toelichting. De onderliggende cijfers zijn te vinden op CBS Statline en RIVM Statline. Het voorlopige tabellenboek met de Flevolandse cijfers staat op eengezonderflevoland.nl. De cijfers per gemeente worden op 9 september openbaar gemaakt.

GGD Flevoland (28-09-2021). Acht op de tien Flevolanders ervaren goede gezondheid. Geraadpleegd op 21-03-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2021/07/01/acht-op-de-tien-flevolanders-ervaren-goede-gezondheid/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail