Print

Vaccinatie Meningokokken

1 oktober 2019
Goede start maar GGD is nog niet helemaal tevreden over opkomst

Dronten scoort met 89,3 % het beste maar Almere (76,1%) en Lelystad (77%) blijven achter bij de opkomst. Dat blijkt uit de voorlopige vaccinatie-cijfers Meningokokken ACWY. Flevolandse kinderen in de leeftijd van 14 – 18 jaar zijn in de afgelopen maanden door de GGD opgeroepen een prik te halen in het kader van de uitbraakmaatregel van het RIVM.

“We noemen het een goede start maar we zijn er zeker nog niet”, vertelt GGD-jeugdverpleegkundige en Rijksvaccinatieprogrammacoördinator Maria van der Zee. “Het is belangrijk om gevaccineerd te worden tegen deze, voor jonge mensen, gevaarlijke ziekte, maak dus gebruik van deze maatregel. Het is niet voor niets dat vanaf volgend jaar de Meningokokken vast onderdeel uitmaakt van het Rijksvaccinatieprogramma”. Niet alleen voor jongeren vormt deze ziekte een risico, ook ouderen vormen een risicogroep.

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Als de bacterie in je neus zit kun je een ander besmetten zonder zelf ziek te zijn. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Begin deze eeuw werden veel kinderen ziek door de meningokok C. Daarnaast neemt in Nederland sinds enkele jaren het aantal gevallen van Meningokokken W-ziekte toe.

Alle jongeren die niet deze lente of in 2018 zijn geweest voor deze prik, krijgen alsnog een uitnodiging in de bus.

Meer informatie over de ziekte Meningokokken en de vaccinatie is te vinden op:
www.deelditnietmetjevrienden.nl 
https://rijksvaccinatieprogramma.nl/nieuws/meningokokkenziekte

Voorlopige percentages gevaccineerde kinderen tegen Meningokokken ACWY in Flevoland:

Almere 76,1%
Dronten 89,3%
Lelystad 77%
Noordoostpolder 82,9%
Urk 47,9%
Zeewolde 86,1%
< > Scroll om meer van de tabel te zien.

 

GGD Flevoland (01-10-2019). Vaccinatie Meningokokken. Geraadpleegd op 21-03-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2019/10/01/vaccinatie-meningokokken/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail