Print

Alcohol is schadelijk, ook in kleine hoeveelheden

5 april 2019

Een groot onderzoek in China toont aan dat alcohol nooit goed is. Kleine beetjes zijn slecht, veel alcohol is heel slecht.

Het argument dat een klein beetje alcohol drinken goed is voor de gezondheid van hart- en bloedvaten is wetenschappelijk onderuitgehaald. Zelfs matig drinken vergroot het risico op beroertes. Dat is de conclusie van een grootschalige studie die deze vrijdag gepubliceerd wordt in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De studie ondergraaft een veel herhaalde notie dat vooral alcohol in grote hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid (met een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten en daaraan gekoppeld vervroegd overlijden), maar dat matig alcoholgebruik juist gunstig is. De slogan van de alcoholindustrie, „Geniet, maar drink met mate”, heeft zijn langste tijd gehad. Het strenge alcoholadvies van de Nederlandse Gezondheidsraad om bij voorkeur geen alcohol te drinken of het in ieder geval beperkt te houden tot niet meer dan één glas per dag, krijgt nieuwe onderbouwing.

Bron: NRC.nl

 

GGD Flevoland (08-04-2019). Alcohol is schadelijk, ook in kleine hoeveelheden. Geraadpleegd op 31-03-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2019/04/08/alcohol-is-schadelijk-ook-in-kleine-hoeveelheden/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail