Print

Een kwart van de jongeren in Flevoland ervaart slaapproblemen

5 maart 2019

Middelbare scholieren in Dronten genieten de beste nachtrust. Maar jongeren in Lelystad ervaren aanzienlijk meer slaapproblemen. In heel Flevoland geeft 26% van de ondervraagde jongeren aan te weinig te slapen, overdag slaperig te zijn of moeite te hebben met opstaan. Dat is één van de uitkomsten van het GGD Flevoland-onderzoek ‘Jij en je gezondheid’ dat in 2018 onder bijna 9.000 Flevolandse middelbare scholieren is gehouden. Deze onderzoeksmethode focust onder andere op het vroegtijdig opsporen van problemen in gezondheid, leefstijl, en mentaal welbevinden.

“Deze uitkomst bevestigt wat we al vermoeden, slaapproblemen komen regelmatig voor onder jongeren ”, zegt jeugdverpleegkundige  José van den Bosch van GGD Flevoland. “Slapen is voor jongeren heel erg belangrijk. Minstens 7 uur per nacht. Een gebrek aan slaap kan zorgen voor bijvoorbeeld concentratieproblemen of vergeetachtigheid”, vervolgt José van den Bosch. Wat de oorzaak is dat Drontense jongeren aangeven beter te slapen dan hun soortgenoten in Lelystad is niet onderzocht.

Wat blijkt verder uit ‘Jij en je gezondheid’?

GGD Flevoland heeft aan de hand van ruim dertig verschillende thema’s de gezondheid van jongeren in kaart gebracht. “In Flevoland loopt 22 procent van de onderzochte meiden verhoogd risico op het ontwikkelen van eetstoornissen zoals anorexia, boulimia en eetbuistoornissen. Dat vind ik opvallend”,  aldus José van den Bosch. “Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat 4 op de 10 jongeren in Flevoland ooit alcohol hebben gedronken en dat 1 op de 10 jongeren ooit heeft gerookt. De meeste jongeren in Flevoland ervaren hun eigen gezondheid goed: slechts 1 op de 10 jongeren geeft een verminderde ervaren gezondheid aan” aldus GGD-onderzoekster Annemijn Visscher. GGD Flevoland gebruikt de uitkomsten van ‘Jij en je gezondheid’ om risicogedragingen, sociaal-emotionele problemen en gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen bij individuele jongeren in Flevoland. Daarnaast worden de resultaten gebruikt om trends op buurt, wijk en gemeenteniveau te volgen.

Meer informatie over de cijfers uit dit onderzoek via onderstaande links:

GGD Flevoland (29-03-2022). Een kwart van de jongeren in Flevoland ervaart slaapproblemen. Geraadpleegd op 29-11-2022 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2019/02/28/een-kwart-van-de-jongeren-in-flevoland-ervaart-slaapproblemen/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail