Print

Geen verband tussen HPV-vaccin en vermoeidheid

24-9-2018

Er zou, zoals eerder werd gesuggereerd, geen verband bestaan tussen het HPV-vaccin en langdurige vermoeidheidsklachten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, dat overeenkomt met uitkomsten van eerdere internationale onderzoeken.

Het vaccin tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, wordt gegeven in het jaar dat meisjes dertien jaar worden. Voordat het vaccin werd gegeven, had een op de vijf meisjes rond deze leeftijd last van vermoeidheidsklachten. Bij de helft hiervan duurden de klachten langer dan drie maanden.

Na media-aandacht rondom het HPV-vaccin in 2012 en 2015 kwamen er meer meldingen binnen over vermoeidheidsklachten bij meisjes. Naar aanleiding van de klachten die twee maanden of langer duurden, voerde het RIVM een onderzoek uit.

Het RIVM bekeek in deze studie of de klachten vaker voorkomen bij gevaccineerde meisjes, dan bij meisjes die geen vaccin hebben gekregen. Hiervoor selecteerden zij bijna 70.000 meisjes uit een huisartsenregistratiesysteem van het Erasmus MC.

Lees hier het hele artikel.

Bron artikel: Nu.nl

GGD Flevoland (01-10-2018). Geen verband tussen HPV-vaccin en vermoeidheid. Geraadpleegd op 21-03-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2018/10/01/geen-verband-tussen-hpv-vaccin-en-vermoeidheid/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail