Print

Kinderdagverblijven willen niet-ingeënte kinderen registreren

25-08-2018

Kinderdagverblijven zijn in toenemende mate bereid om aan de zorgen van ouders tegemoet te komen nu de vaccinatiegraad voor veel kinderziekten snel daalt. Verplichte registratie wordt nu omarmd.

Onder groeiende druk van bezorgde ouders staat de kinderopvangsector steeds positiever tegenover verplichte registratie van vaccinatiestatus. Zo’n meldplicht is een van de ideeën om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen, en ouders meer informatie te verschaffen.

In de praktijk vragen kinderdagverblijven nu bij een intakegesprek vaak of ouders hun kind hebben laten inenten. Maar het bedrijf kan die ouders niet dwingen daar antwoord op te geven, noch controleren of ze de waarheid spreken. Zomer 2017 presenteerde toenmalig minister van volksgezondheid Edith Schippers nog een rapport waarin stond dat geen van de organisaties uit de sector vond dat ze recht hadden op informatie over ongevaccineerde kinderen. Zelfs niet nadat de risico’s door het RIVM voor hen in perspectief waren gezet.

Maar de tijden zijn veranderd, met een constant dalende vaccinatiegraad (voor mazelen nu 92,9 procent). Als het aan bestuurslid Muriëlle Springer van Brancheorganisatie Kinderopvang ligt, moet de kinderopvang daarom van ouders een antwoord kunnen eisen op de vraag of hun kind gevaccineerd is. “Ouders lezen ook de krant, de onrust over de landelijk dalende vaccinatiegraad groeit”, zegt Springer. Zij merkt die onrust bij oudercommissies die hierover beraadslagen en hun zorgen uiten.

Bron Trouw: Lees hier het hele artikel.

Rutte roept ouders op kind in te enten

Artikel in NRC van 24-06-2018
Vaccinatiegraad zakt verder, zorg bij kinderartsen groeit

GGD Flevoland (29-03-2022). Kinderdagverblijven willen niet-ingeënte kinderen registreren. Geraadpleegd op 29-11-2022 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2018/08/27/kinderdagverblijven-willen-niet-ingeente-kinderen-registreren/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail