Print

Feit of fabel: Bepaalt zonnebrandfactor hoe lang de huid is beschermd?

14-8-2018

Wie gaat liggen in de zon, moet zich insmeren met zonnebrandcrème. Maar maakt het uit hoeveel crème je gebruikt? En kun je ook verbranden in de schaduw? NU.nl legde een aantal stellingen over de bescherming tegen de zon voor aan stralingsdeskundige dr. Harry Slaper van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

1. De factor van de zonnebrandcrème bepaalt hoe lang de huid is beschermd tegen de zon: feit

In principe beschermt een hogere factor langer dan een lagere factor. Toch bestaan veel misverstanden over de factor van zonnebrandcrème. “De factor die je echt aan bescherming hebt, wordt beïnvloed door de dikte van de laag die je smeert. En hoe lang die bescherming duurt, wordt in belangrijke maten bepaald door wat je doet. Als je gaat zwemmen of een activiteit hebt waarbij je veel zweet, dan kan de effectiviteit van de bescherming ook achteruit gaan.”

Wat ook veel mensen volgens Slaper niet weten is dat wat mensen gemiddeld smeren vaak veel minder is dan waar de producent vanuit gaat. “Factor 50 is heel veel, maar als je daar maar de helft van smeert, dan hou je niet factor 25 over, maar een factor 7. Dus dat gaat heel hard.”

Lees hier het hele artikel

Bron afbeelding: Pixabay

GGD Flevoland (29-03-2022). Feit of fabel: Bepaalt zonnebrandfactor hoe lang de huid is beschermd?. Geraadpleegd op 07-02-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2018/08/14/feit-of-fabel-bepaalt-zonnebrandfactor-hoe-lang-de-huid-is-beschermd/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail