Print

E-sigaret mogelijk schadelijker dan gedacht

14-08-2018

Het roken van e-sigaretten zou meer schade aan het lichaam toebrengen dan aanvankelijk is aangenomen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de dampen die vrijkomen bij het roken van de sigaretten mogelijk belangrijke immuuncellen beschadigen.

Voorgaande studies over de effecten van e-roken concentreerden zich vooral op de chemische samenstelling van de e-sigaretten.

Voor het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Thorax, hebben de onderzoekers longweefselmonsters afgenomen van acht personen die niet roken. De invloed van e-sigaretten op dit gezonde weefsel is bekeken door het “e-roken” middels een mechanisme na te bootsen.

Hierbij ontdekten de onderzoekers dat de dampen die vrijkomen bij het roken van de e-sigaretten ontstekingen teweegbrengen en ook de activiteit van de alveolaire macrofagen doen verminderen. Dit zijn cellen die potentieel schadelijke stofdeeltjes, bacteriën en allergenen verwijderen.

Lees hier het hele bericht

Bron afbeelding: Pixabay

GGD Flevoland (29-03-2022). E-sigaret mogelijk schadelijker dan gedacht. Geraadpleegd op 07-02-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2018/08/14/e-sigaret-mogelijk-schadelijker-dan-gedacht/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail