Print

Wat veel zon met je doet

3-8-2018

Wat doet die overdaad aan zon met ons lichamelijk en geestelijk welzijn? Volgens hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk (Erasmus MC Rotterdam) heeft de zon op drie verschillende manieren invloed op ons geestelijk en lichamelijk welzijn.

De psychosociale manier
Door de zon ben je eerder geneigd om naar buiten te gaan. In de zomer is het vakantietijd en doe je vaker leuke dingen met mensen of andere dingen die je een prettig gevoel kunnen geven.

Bij mensen met een zomerdip of -depressie heeft de zon een tegenovergesteld effect. Zij neigen dan juist meer naar een gevoel van eenzaamheid. Het contrast met al die feestende mensen is met zonnig weer dus groot.

Vitamine D hangt samen met depressies voorkomen
De tweede manier waarop de zon invloed heeft op ons welzijn is via de huid. De zon voelen op onze huid ervaren de meeste mensen als aangenaam. Dit blijkt een biologische basis te hebben. Je vangt het zonlicht op om vitamine D aan te maken.

Zon heeft invloed op onze biologische klok
De derde manier waarop zonlicht invloed kan hebben op onze stemming is via de ogen. Dat heeft direct effect op de biologische klok in onze hersenen. Vanuit het oog gaan de meeste zenuwen naar de optische schors, om beelden te kunnen herkennen. Een klein bundeltje hiervan gaat direct de biologische klok in.

Lees hier het hele artikel.

GGD Flevoland (29-03-2022). Wat veel zon met je doet. Geraadpleegd op 30-03-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2018/08/06/wat-veel-zon-met-je-doet-mannen-worden-sneller-verliefd/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail