Print

Jonge kinderen zijn minder goed gaan gymmen

20 april 2018

In de afgelopen tien jaar zijn kinderen in groep 8 slechter gaan bewegen. Ze presteren minder op onderdelen als balanceren, het werpen en vangen van een kleine bal en touwzwaaien. Dat heeft de Onderwijsinspectie gemeld op de dag dat de Koningsspelen plaatsvinden.

Waar de verminderde gymvaardigheid vandaan komt, wordt niet duidelijk. De meeste leerlingen gaan dagelijks lopend of op de fiets naar school en een grote en groeiende groep sport minstens drie keer in de week in clubverband.

Zorgelijk

Leerlingen besteden naar eigen zeggen één tot twee uur per dag aan tv-kijken en dezelfde tijd aan spelletjes op de computer, smartphone, tablet of tv.

De PO-raad, de koepel van basisscholen, noemt de teruglopende bewegingsvaardigheid zorgelijk. Ze vindt dat leerlingen op school hoe dan ook meer moeten bewegen, niet alleen tijdens gymlessen, maar ook op andere momenten. Te denken valt aan beweging tijdens taal- en rekenles of buiten lesgeven, aldus de raad.

Lees meer

GGD Flevoland (29-03-2022). Jonge kinderen zijn minder goed gaan gymmen. Geraadpleegd op 06-12-2022 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2018/04/30/jonge-kinderen-zijn-minder-goed-gaan-gymmen/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail