Print

De gevaren van stilzitten

22-08-2017

“Bewegen is goed, meer bewegen is beter”. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen die veel stilzitten en weinig bewegen een groter risico lopen op hart- en vaatziekten en vroeger sterven.

Bewegen

In het algemeen is het advies om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, bijvoorbeeld fietsen of wandelen. Wie aan de richtlijn voldoet, behaalt gezondheidswinst door nog meer te bewegen. Een nieuwe aanbeveling voor volwassenen en ouderen is om minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (zoals wandel- en vechtsporten) te doen. Ouderen doen er ook goed aan om balansoefeningen te doen.

Beweegniveaus

Er zijn vier verschillende niveaus van bewegen: zitten, licht (kleine huishoudelijke taken zoals afwassen), matig (wandelen, fietsen) en zwaar bewegen (zoals hardlopen). (Gezondheidsraad, 2017)

Lees hier het hele artikel

Ga hier naar de Beweegrichtlijnen 2017

Lees ook: ‘Veelvuldig zitten gevaarlijk voor zwakke mensen’

GGD Flevoland (29-03-2022). De gevaren van stilzitten. Geraadpleegd op 07-02-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2017/08/28/de-gevaren-van-stilzitten/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail