Print

GGD Flevoland herkent cijfers overschrijding kwartiergrens ambulances niet

18-10-2016
Op 18 oktober 2016 staat op de internetsite van de Telegraaf, op basis van een onderzoek van RTL 4, een artikel gepubliceerd: ‘ambulances te vaak te laat in grootste steden’. Eveneens werd dit landelijk gememoreerd in het RTL 4 journaal van hedenmorgen.

Het betreft in dit artikel de procentuele weergave van overschrijdingen waarbij een ambulance in voorkomende spoedgevallen niet binnen een kwartier ter plaatse kan zijn (zogenaamde kwartiergrens-overschrijdingen). In het bewuste artikel staat onder meer dat gemeente Zeewolde (Provincie Flevoland) landelijk het slechtst scoort en dat 29 procent later aankomt bij spoedgevallen dan eigenlijk de bedoeling is.

De Ambulancedienst van GGD Flevoland herkent dit cijfer niet en neemt hier dan ook stellig afstand van. In 2015 zijn in totaal 621 spoedritten gereden in Zeewolde, met een overschrijding van 17,2%. Dit aantal is hoog maar er is absoluut geen sprake van 29% overschrijding! De cijfers over 2016 t/m augustus laten hier een verdere verbetering in zien, bij de 455 spoedritten voor Zeewolde tot nu toe is er 59 maal overschreden ofwel 12,9%. Na enig onderzoek door GGD Flevoland blijkt dat in het onderzoek van RTL 4 verkeerde selectiecriteria zijn gehanteerd met betrekking tot de gemeente Zeewolde.

GGD Flevoland hecht er grote waarde aan dat het bewuste artikel waarin de 29% wordt vermeld dan ook wordt gerectificeerd.

GGD Flevoland (06-11-2017). GGD Flevoland herkent cijfers overschrijding kwartiergrens ambulances niet. Geraadpleegd op 21-03-2023 via https://www.eengezonderflevoland.nl/2016/10/18/ggd-flevoland-herkent-cijfers-overschrijding-kwartiergrens-ambulances/
Kopiëren Kopieer Delen Twitter Facebook Linkedin Mail